Vervolg van de Home-pagina.

Henk 15 jaar geleden

Het ergste was dat toegeven, iets in mijn hoofd accepteerde steeds weer de smoezen en excuses. In vredesnaam wat kon ik daar nou aan doen? Als ik helder was zei ik nee…. Maar hoe dichter ik er bij kwam, werd de trek weer groter en kwam in alle hevigheid terug.

Alle medicijnen heb ik in 20 jaar zo ongeveer wel gehad, behalve het spuiten van insuline: Metformine, Gliclazide, Enalaprilmaleaat, Januvia, Bydereon…..
Maar al die middelen hielpen slechts tijdelijk…… mijn diabetes was progressief.

Op eens gebeurde het…. Tijdens een bezoek aan mijn diabetes verpleegkundige kreeg ik te horen “Henk het kan niet meer anders. We gaan over op het spuiten van insuline…..”. Zeker 10 jaar heb ik het tegen weten te houden. Zal het dan toch echt gaan gebeuren……

Weet je Henk zei ze: “Je mag van mij nog één ding proberen, ik ken een diëtiste Karen Plantinga. Zij werkt samen met Prof. Hanno Pijl uit het LUMC. Het dieet is gericht op levensstijl, lichaamsbeweging en het beperken van Koolhydraten. Een dieet met hele goede resultaten…..”.

Ik ben er rond juli 2014 aan begonnen toen ik 114, 5 kg woog. Vanochtend woog ik schoon aan de haak 88, 5 kg.
Vooral in het begin waren koolhydraten volledig taboe: geen aardappels, geen rijst, geen pasta, geen gewoon brood, weinig peulvruchten, geen koekjes, gebakjes, chocolaatjes, snoepjes of gevulde koeken. Geen nasi, bami of couscous. Geen banaan, appel of peer. Ik vermijd vooral snelle koolhydraten. Ik vermijd fabrieksmatig bereide produkten.

In vredesnaam maar wat mag ik dan nog wel:

Henk anno 2017

Ik eet nu wekelijks eiwitten, onverzadigde vetten, vezels, mineralen, zuivelproducten. Dat zijn bijvoorbeeld:
• Groenten: sla, spinazie, bloemkool, broccoli, courgette, tomaat, selderij, aubergine en paprika. Vooral bloemkool kan je op vele manieren klaarmaken. Kent u bijvoorbeeld rijst gemaakt van Bloemkool?
• Fruit: aardbeien, kiwi, mandarijn en watermeloen.
• Eiwitten: kip of kalkoen, rundersteak, varkenshaas en kotelet.
• Onverzadigde vetten: tonijn, zalm, sardines, haring, makreel en bokking.
• Zuivelproducten: eieren, kwark, boter en diverse soorten kaas.
• Noten of zaden: amandelen, hazelnoten, walnoten, pecannoten en diverse zaden.

Vele, vele mogelijkheden om heerlijk te eten.

Tot slot: Uit ervaring weet ik inmiddels dat het sterk verminderen van het eten van koolhydraten je gewicht bijzonder kan verlagen, je activiteit verhoogt, je bloedspiegel normaliseert en voor mij een van de belangrijkste dingen: de drang tot eten van zoetigheid nivelleert.

Mag ik eindigen met mijn huidige motto: WEET wat je EET.

Ik doe mee!